Visste du att ljusterapi kan bota sömnstörningar?

sunup.se-ljusterapi-mot-sömnstorningar-1200x800.jpg

Det är runt 10 procent av alla ungdomar och yngre vuxna som har en senareläggning av sömnen. Det innebär att dessa personer har väldigt svårt att lägga sig i tid, för de känner sig pigga, och därmed också får det svårare att ta sig upp på morgonen. Detta kallas försenad sömnfas och kan vara väldigt tungt och jobbigt för de drabbade.

Enligt en studie som har genomförts på området i Sverige så fungerar ljusterapi väldigt bra som behandlingsmetod för just försenad sömnfas. I studien som genomfördes av sömnforskaren Katarina Danielsson, vid Uppsala Univeristet, ingick ett 50-tal ungdomar och unga vuxna.

Behandlingen gick till så att att de fick sitta framför en ljusterapilampa hemma på morgonen under 30 minuter. Resultatet blev att ungdomarna i snitt somnade 1,5 timmar tidigare än vanligt.

– Jag tycker absolut att jag varit hjälpt av den här behandlingen. Just tankemönstret, att det inte gör något att jag inte somnar en kväll, hjälper mig att slappna av. Då brukar jag faktiskt somna, säger Björn Eriksson, som var en av deltagarna i studien.

Läs eller lyssna mer om studien och resultaten på Sveriges Radio:

https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=93&artikel=6236308

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *