Många har säkert hört talas om ljusterapi men är inte riktigt säkra på vad det faktiskt är och hur det fungerar. Här kommer därför några av de vanligaste frågorna kring ljusterapi som behandlingsform, hur det går till och vad som kan vara bra att tänka på.

Vad kan man behandla med ljusterapi?

Ljusterapi är en naturlig behandling som visat sig kunna vara effektiv mot besvär med såväl depression och nedstämdhet, som trötthet och vissa hudåkommor. Idén bakom ljusterapi bygger bl a på att stimulera de receptorer och hormoner i hjärnan som är beroende av ljus för att fungera optimalt – och som t ex styr hur pigg eller trött man känner sig, hur humöret ligger till och hur energinivån upplevs i allmänhet. 

Var kan man vända sig om man vill testa ljusbehandling?

Om man som individ själv önskar testa ljusterapi och om det fungerar för just dig, så är det enklaste att köpa en ljusterapilampa och testa hemma. Det finns även speciella kliniker för just ljusterapi. Gäller det istället behandling av trötthet eller depression kan det vara en god idé att först ta kontakt med din läkare, som i sin tur kan hänvisa dig vidare. Om du mår dåligt ska du alltid konsultera din läkare eller psykolog innan du går vidare med behandlingsmetoder.

Hur går det till?

Behandlingen ges oftast i korta sessioner på ungefär 15-45 minuter och upprepas i regel en eller ett par gånger i veckan tills man kan se en effekt. Det enklaste är att ha lampan tänd en stund på morgonen, till exempel under frukosten. Många kliniker erbjuder hela ljusterapirum där man får vistas under sessionen, medan andra endast jobbar med en mindre lampa som koncentreras framför ansiktet. Oavsett metod är det allra viktigaste att ögonen hålls öppna under hela behandlingen, eftersom det är då ljuset får en chans att verkligen nå ögonbottnarna – som i sin tur har receptorer direkt kopplade till de områden i hjärnan som styr vårt humör och vår vakenhetsgrad.

Hur många behandlingar krävs för att det ska ge någon effekt?

En del märker av en effekt redan efter ett par gånger, medan andra kräver fler behandlingar – och så finns det de som inte alls tycker att det fungerar, oavsett antal behandlingstillfällen. Det är viktigt att känna till att alla är olika och behovet av ljusterapi kan således skilja sig väldigt mycket från person till person. 

Hur kan ljusterapi hjälpa mot hudbesvär?

Många upplever att hudproblem som eksem, klåda, rosacea och akne lindras och blir bättre under sommarhalvåret eller om man t ex semestrar på varmare och sydligare breddgrader. Detta beror på att solens UV-strålar i lagom mängd ofta har en välgörande och läkande effekt på huden. Ljusbehandling av hudåkommor fungerar på precis samma sätt. Genom att behandla den drabbade huden med ultraviolett strålning kan ett flertal olika hudbesvär lindras, och huden bli jämnare och friskare. För mycket av det goda är dock förstås inte bra, varför behandlingen alltid bör utföras av en hudläkare eller legitimerad hudterapeut. 

Hur starka är lamporna som används?

Tanken med ljusterapi är att försöka skapa ett ljus som så långt det är möjligt liknar det naturliga dagsljus man får från solen. Lamporna behöver således vara ganska starka. Vanligen arbetar man med så kallat fullspektrumljus med en styrka på ungefär 2500-10 000 lux, som ger samma typ av breda ljusspektrum som solen. 

Finns det risk för några biverkningar?

Ljusterapi har genom åren visat sig vara en mycket trygg och skonsam behandling med väldigt få risker. Man ska dock vara försiktig med att sitta alltför nära ljuset då det lätt kan orsaka irritation i ögonen med t ex sveda och klåda. En del forskning visar också att ljusbehandling i mycket sällsynta fall kan ge upphov till mani eller hypomani, men detta bedöms vara mycket ovanligt. 

När är bästa tiden för att genomgå ljusbehandling?

Eftersom ljusterapi är tänkt att stimulera nivåerna av det hormon som styr vår vakenhetsgrad och kickar igång vår ämnesomsättning – kortisol – rekommenderas det att man behandlas någon gång under morgontimmarna eller förmiddagen. Det är nämligen då kortisolnivåerna naturligt sett ska vara på topp. Genomgår man istället behandlingen sent på eftermiddagen eller kvällen, riskerar man att störa nivåerna av melatonin – alltså det hormon som gör oss sömniga på kvällen – och man kan då få svårt att sova.  

Hur gammal måste man vara för att behandlas med ljusterapi?

Idag finns ingen bestämd åldersgräns för ljusterapi, men merparten av de som behandlas är i vuxen ålder. Är du under 18 år eller har ett barn som du tror skulle vara hjälpt av att testa ljusbehandling, är det alltid bäst att höra sig för med en läkare en först.