
Ljusterapi är en form av effektiv ljusbehandling som kan användas i syfte att lindra bl a trötthet, depression eller hudbesvär såsom rosacea och acne. Metoden går ut på att man utsätts för ett starkt och vitt ljus under sessioner om ca 45 minuter åt gången, i syfte att bl a få ordning på de hormonbalanser som lätt kan hamna i gungning under den väldigt mörka vinterperioden. Varför just ljus är så viktigt för vårt humör och vårt psykiska välmående är inte 100% klarlagt, men kan bero på att de ljusreceptorer som finns i ögonen och som alltså registrerar dagsljus, har en direkt koppling till de delar av hjärnan som styr vårt humör och reglerar vårt välbefinnande. Av just den anledningen är det därför viktigt att man under ljusterapin håller ögonen öppna, så att man verkligen kan tillgodogöra sig det välgörande ljuset till fullo.
Var kan man vända sig om man vill testa ljusterapi?
När metoden slog igenom i Sverige för ett antal år sedan fanns ljusterapirum tillgängliga på ett stort antal sjukhus och vårdcentraler runt om i landet, men numera har de flesta tagit bort dessa rum då sjukvården inte anser att forskningen är tillräcklig inom området. För trots att merparten av de som testar ljusterapi kan intyga positiva effekter, är det dessvärre lite klurigt att utesluta en placebo-effekt. Med det sagt, finns det tack vare alla privata aktörer fortfarande goda möjligheter att prova på ljusterapi för den som är nyfiken. Ytterligare ett sätt kan vara att investera i en alldeles egen ljuslampa som fungerar att ha hemma. Det blir förstås inte riktigt samma sak som att vistas i ett helt ljusterapirum, men kan absolut fungera som ett hyfsat alternativ.
Viktigt att få ljuset på morgonen
För att ljusterapin ska klinga bra med såväl hjärnans som kroppens naturliga dygnsrytm, bör den utföras någon gång under morgontimmarna. Det är också då man har som störst chans att få den effekt man önskar. Detta beror på att det så kallade stresshormonet kortisol – som till stor del reglerar både hjärnans vakenhetsgrad och vår ämnesomsättning – behöver ordentligt med ljus för att kickas igång på morgonen och väcka såväl kropp som knopp ur det sömniga nattstadiet. Ytterligare en effekt som ljuset har är att det dämpar kroppens nivåer av melatonin – alltså det hormon som styrs av mörker och gör oss trötta och sömniga framåt kvällskvisten. Just därför är det klokt att undvika ljusterapi under eftermiddagen eller på kvällen, eftersom man då kan få svårt att sova på natten.
En säker metod med få risker
Ljusterapi bedöms vara en mycket trygg, säker och så gott som riskfri behandlingsform vid besvär med exempelvis trötthet, depression eller vissa hudåkommor. Eftersom ögonen ska hållas öppna under behandlingen är det dock bra om man tänker på att inte sitta alltför nära lampan då det kan framkalla besvär med irritation som sveda och klåda. Det kan kännas frestande att använda solglasögon, men gör inte det. Som tidigare nämnts måste nämligen ljusstrålarna nå ögonbottnarna så mycket som möjligt för att fullgod effekt ska kunna uppnås. Det finns också en del forskning som visar på att ljusbehandling kan ge biverkningar som mani eller hypomani, även om risken för det bedöms vara mycket låg.
Använder man ljusterapi som behandling för olika hudbesvär bör man vara försiktig med att inte nyttja terapin alltför ofta eller under en väldigt lång period. Lamporna som används vid ljusterapi har en styrka på minst 2500 lux men ofta så mycket som 10 000 lux, och ljusskenet är således mycket starkt. Vid överdriven eller alltför intensiv behandling kan ljusterapin därför ha motsatt effekt och istället orsaka förvärrade hudproblem. De kliniker och mottagningar som erbjuder ljusterapi är dock mycket proffsiga och har i regel full koll på hur lång och hur intensiv behandling som är lämplig för varje individ.
Är du en av dem som upplever problem med t ex årstidsbunden trötthet eller allmän nedstämdhet, kan ljusterapi absolut vara ett alternativ värt att pröva. Det finns inga garantier för att det fungerar – men det kan göra det. Det är naturligt, det innefattar inga preparat eller läkemedel och kanske ger det dig precis den energiboost du så väl behöver för att möta livet lite gladare, piggare och med mer glimt i ögonen.