Dagsljusterapi med dagsljuslampa – vad säger forskningen?

Dagsljusterapi-med-dagsljuslampa-vad-säger-forskningen-1200x797.jpg

Enligt forskning på karolinska institutet har man visat att varje ½ timme du utsätter dig för sol- eller dagsljus kan du minska din trötthet eller energibrist och till och med ditt dåliga humör med upp till hela 33%. Bara denna information borde få varje människa att vilja spendera mer och mer tid utomhus. Men i själva verket har gemene man en livsstil som innebär att människan spenderar mindre och mindre tid i naturligt ljus vilket ger en allt suddigare bild till våra celler om hur de ska uppfatta dags- respektive nattljus. För lite dagsljus ger en otydlig dygnsrytm, allt blir en utslätad smet som en gråzon. Det i sin tur ger sämre sömnkvalité och så är karusellen igång. Tröttheten infinner sig och energibristen börjar smyga sig på.

Exponering av dagsljus

När dina celler uppfattar dagsljus börjar de aktivt sätta fart på dig, du piggnar till och gör dig redo för att möta dagen. Aktiviteten ökar och du får lust att göra saker eller röra på dig. När du utsätts för dagsljus ökar hormonet Serotonin. Ta vara på tiden och se till att du är utomhus så mycket det går, i varje fall minst 30 minuter per dag. Skulle du vara förhindrad att vistas i sol eller utomhusljus till exempel under vintertid så kan det vara en bra idé att fejka det hela. Använd dig i så fall av ljusterapi. Det finns speciella rum man kan gå till, och det finns smarta ljussystem att köpa hem eller installera på jobbet. Ett lite gulare ljus främjar kvällens nedvarvning och ett lite starkare mer blått är bättre för morgonens uppvaknande när du vill bli piggare. Detta enligt hjärn- och sömnforskaren Christian Benedict.

Nattens mörka timmar

Det som tidigare betraktats som ett avbrott i livet är numera livsviktigt. Sömnen. Redan år 350 fk skrev Aristoteles en artikel om sömn och sömnlöshet. Han filosoferade över varför sömnen egentligen behövs. Det dröjde till 1924 innan sömnen slutade betraktas som filosofi och gick över till  vetenskap. Då blev det känt att vi varje natt genomgår en metamorfos, alltså en speciell förvandling. Under den mörka perioden av dygnet hinner kroppen återhämta sig. Det betraktas inte längre som en absurditet eller en ovana som vi människor lagt oss till med. Vi behöver vår sömn. När du möter nattljus ökar bildningen av hormonet melatonin, vilket gör att du blir fylld av lugn och ro och det är lättare att falla i sömn. Hormonet Melatonin förekommer naturligt i våra kroppar men en del människor har för lite. Det blir då svårt att somna. 

Vår inre klocka

Det är ljuset som styr din inre klocka och i takt med den tickar dina hormoner igång. Cellerna har en molekylär klocka vars uppgift är att synka oss med solen helt enkelt. Att vistas utomhus och i dagsljus på morgontimmarna gör dig både piggare under dagen och tröttare framåt kvällen. Så det är en win win situation att gå en tidig morgonpromenad. Att motionera under dagen hjälper dig också att sova bättre, om du istället motionerar precis innan du ska lägga dig så kan det bli svårare med insomningen. Du behöver nämligen tid att varva ner. För dig som gärna vistas uppe länge under ljusa sommarkvällar kan det vara värt att veta att resultatet kan bli att du blir kvällspigg och sedan morgontrött. Kanske bra för dem som arbetar natt men knappast för dig som har arbete att utföra under dagtid.

Det blå ljuset

Det är det blå ljuset som ger en uppiggande effekt, vilket betyder att ett sådant ljus sent på kvällen blir till en riktig sömntjuv. Det förekommer rikligt av blått ljus i lysrör och speciellt strålar det ut från datorer och mobiler. Alla bakgrundsbelysta skärmar du omger dig med sprider sitt ljus över dig och bidrar starkt till sömnlöshet. Ju blåare ljus desto större påverkan av minskad utsöndring av melatonin. Det är nivåerna av blått ljus som finns i de elektroniska enheterna och storleken på exponeringen de utsätter dig för som är själva boven i dramat. Det blå ljuset i sig är egentligen inget problem. Undvik därför allt blått skärmljus minst en timme innan sängdags för bättre sömn och en piggare vardag.

Källhänvisningar:

https://www.innovationskane.com/wp-content/uploads/2018/11/Arne-Lowden.pdf 

https://lakartidningen.se/aktuellt/kultur-2/2019/10/blatt-ljus-ger-oss-vita-natter/ 

https://ki.se/forskning/ljuset-styr-var-inre-rytm 

https://www.innovationskane.com/wp-content/uploads/2018/11/Arne-Lowden.pdf

https://www.stressforskning.su.se

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *