Behandling av vintertrötthet och vinterdepression med ljusterapi

Behandling-av-vintertrötthet-och-vinterdepression-med-ljusterapi-1200x802.jpg

I Sverige är det många som blir trötta och nedstämda när höst- och vintermörkret faller över landet. En del kallar fenomenet för höst- och vinterdepression, medan andra inte behandlar det som någon depression utan endast en smärre nedstämdhet. Nyaste forskningen visar att cirka 10 % av Sveriges befolkning lider av trötthet och nedstämdhet under vinterhalvåret. Orsaken till tröttheten är hormonet melatonin som anses vara hjärnans sömnmedel. Hormonet produceras när människor befinner sig i mörker vilket gör att nordbor får för mycket av det under den dunkla årstiden. Nedstämdheten beror på avsaknaden av ljus. Ljusterapi har varit ett vanligt sätt att behandla både tröttheten och nedstämdheten under hösten och vintern. Hur fungerar det och har det effekten som alla längtar efter?

Hur fungerar ljusterapi?

Ljusterapi finns på de flesta orter idag och kan även genomföras enkelt hemma genom att ha en ljusterapilampa. Behandlingen går ut på att sätta sig framför en lampa eller i ett ljust rum. Terapin brukar pågå under minst 20 minuter och utförs oftast på morgonen. Ljusstyrkan ligger på mellan 5600-32000 lux vilken är ungefär fem gånger starkare än ljuset vi har på en ordinarie arbetsplats. Rekommendationen är att ljuset ska gå i helt vitt eller den blålila skalan. Idén är att skapa ljus som hjärnan känner igen från det riktiga dagsljuset och på så vis minska produktionen av melatonin i kroppen samt även motverka nedstämdheten. Majoriteten får inga biverkningar av ljusterapi. De patienter som är väldigt känsliga mot för starkt ljus kan dock få huvudvärk. Ljusterapi finns även i en mer utvecklad form, den så kallade solsimulatorn som ger både ljus och värme. Ljuset och värmen har en avslappnande effekt på kroppen samtidigt som det bidrar till en ökad blodcirkulation. Detta lindrar led- och muskelbesvär men bidrar även till att man känner sig piggare. 

Botar ljusterapi vintertrötthet och vinterdepressionen?

Intresset för ljusterapi har bara ökat med åren då allt fler känner dess positiva effekt. Behandlingen anses vara ett enkelt och oftast lyckat sätt att dämpa nedstämdheten som många lider av under hösten och vintern. Dagsljusterapi minskar stressen, fyller kroppen med D-vitamin och energi samt gör att man känner sig gladare och livligare. Terapin botar inte vintertrötthet eller depression helt och hållet men bidrar till ett ökat välmående. Många som lider av nedstämdhet under vinterhalvåret väljer att resa utomlands under en eller två veckor för att komma i balans och få välbehövligt ljus och värme. Dock brukar inte den tiden räcka till för att kroppen ska komma helt i balans. Dessutom är det långt ifrån alla som har den ekonomiska möjligheten att resa till varmare länder varje år. För maximalt resultat rekommenderas det att kombinera en resa med ljusterapi, om man har möjligheten.

Studier om ljusterapi mot vintertrötthet

Idag används inte ljusterapi som en etablerad behandling i Sverige. Metoden har inte enligt vetenskapen kunnat bevisas som fungerande. Här måste det understrykas att många studier har visat att ljusterapin ändå har en positiv effekt. Ett exempel är nattsköterskor som använt sig av ljuslampor hemma. De upplevde det lättare att sköta sina jobb nattetid. En kort stunds ljusterapi fick även industriarbetare som jobbar nattskift att känna sig piggare och även sova bättre. Aktuell forskning har även gjorts på gymnasieelever där resultatet av ljusbehandlingen visat sig ha en positiv effekt på ungdomarna. Deras stress, trötthet och sömnbesvär minskade kraftigt i samband med terapin. För de flesta har ljusterapin den önskade effekten då det bidrar till att många känner sig piggare och gladare under vinterhalvåret. Behandlingen är enkel och tar inte lång tid. Det kan vara väldigt skönt att sätta sig i ett ljust rum 20 minuter om dagen och föreställa sig att man befinner sig på en exotisk strand en vacker och solig dag.  

Läs mer och källor till artikeln:

Läs mer och beställ Ljusterapilampa

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *